Kalkzandsteen wanden: laagste milieubelasting en beste milieuprestatie

Bevestigd door onderzoeksrapport van NIBE

Rapport NIBE: Kalkzandsteen levert laagste milieubelasting en beste milieuprestatie voor rijtjeswoningen en appartementen.

 Het onderzoeksrapport van NIBE toont aan dat  woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen een lage MKI-waarde kennen en resulteren in een lage MPG-score in vergelijking met prefab beton, gietbeton en keramiek. Dit geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen en zowel op basis van de NIBE Milieuclassificaties als de NMD. Deze vergelijking stelt bouwprofessionals in staat onderbouwd te kiezen voor duurzame oplossingen. 

Duurzaam bouwen? Natuurlijk in kalkzandsteen! 

MPG & MKI 

De milieuprestatie van gebouwen (MPG) is een cruciale maatstaf in het bepalen van de duurzaamheid van gebouwen in Nederland. Het is een van de belangrijkste duurzaamheidseisen voor het bevorderen van circulair bouwen. 

 

Gezien hun grote oppervlak maken wanden en gevels een significant deel uit van de milieuprestatie van een gebouw. In opdracht van VNK heeft NIBE de MPG en MKI van kalkzandsteen wanden vergeleken met die van alternatieve bouwsystemen die dezelfde functionele eenheid hebben, namelijk keramisch geperforeerde baksteen, HSB, prefab beton en gietbeton. Het onderzoek van NIBE richt zich op drie woningtypen (referentiewoning): 

 

•    Vrijstaand 

•    Rijtjeswoning met ankerloze spouwmuur als woningscheiding 

•    Appartement met massieve wand als woningscheiding 

MPG: de milieuprestatie van kalkzandsteen wanden en gevels


In de transitie naar een circulaire economie stuurt de Nederlandse overheid onder meer op het verlagen van de CO2-uitstoot bij de bouw van gebouwen. Vanaf 1 januari 2018 verplicht het Bouwbesluit een MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) bij elke aanvraag van een omgevingsvergunning. Gezien hun grote oppervlak maken wanden en gevels een significant deel uit van de MPG berekening van een woning.

De tabel hiernaast toont voor elk woningtype de MPG-score van de wanden van een woning in €/m2 BVO/jaar aan. De uitvoeringsvarianten van de wanden maken 5%-15% uit van de totale MPG-score van een woning. 

Conclusie: Kalkzandsteen levert beste milieuprestatie

Uit de tabel blijkt dat kalkzandsteen in vergelijking met andere woningbouwmethoden de beste milieuprestatie levert voor een woning.


MKI: de milieu-impact van een kalksteen wanden en gevels

Om de milieu-impact van een bouwproduct over zijn hele levenscyclus te kunnen beoordelen, wordt gebruik gemaakt van een levenscyclusanalyse (LCA). Alleen met een geverifieerde LCA kan een bouwproduct worden opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD).

In de grafieken hiernaast worden per woningtype de verschillende bouwsystemen per woningtype met elkaar vergeleken. Het vergelijk is op basis van de MKI (Milieukosten indicator), waarbij de MKI per m2 van de betreffende opbouw is vermenigvuldigd met de totale toegepaste wandoppervlakte in de woning.

Conclusie: Kalkzandsteen heeft de laagste milieu-impact

Uit de grafieken blijkt dat kalkzandsteen in vergelijking met andere woningbouwmethoden de laagste milieu-impact heeft voor een woning.

Duurzaam en circulair

Kalkzandsteen is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen (kalk, water en zand) die volop voorradig zijn. Het productieproces is schoon en kost weinig energie. Bovendien heeft kalkzandsteen een lange levensduur (meer dan 100 jaar) en is het onderhoudsarm en circulair, wat het product nog duurzamer maakt.  Door puingranulaten van gesloopte gebouwen in te zetten bij de productie van nieuwe producten is  de grondstoffencirkel rond.

Gezond binnenmilieu

Niet te warm, niet te koud, niet te vochtig en niet te benauwd. Goede ventilatie en het gebruik van materialen die overtollig vocht kunnen opnemen voorkomten overtollig vocht en schimmel in woningen. Kalkzandsteen is zo'n materiaal (dat zelf bovendien niet aangetast kan worden door rot of schimmel. De 'ademende' eigenschappen die kalkzandsteen heeft, zorgen voor een natuurlijk vochtregulatie en een gezond binnenklimaat.

Energiezuinig

Het warmte-accumulerende vermogen van kalkzandsteen zorgt voor uitstekende warmteregulering. Een woning van kalkzandsteen warmt door de massa minder snel op. Daardoor is de aanschaf van een airco vaak niet noodzakelijk en dat scheelt in het energieverbruik van de bewoners. Het is ook mogelijk om kalkzandsteenwanden te voorzien van wandverwarmingssystemen (warmtewand of klimaatwand) die een hele prettige (stralings)warmte afgeeft en zo zorgt voor een hoger comfort en ook een grote energiebesparing oplevert.