Kalkzandsteen wanden: meest voordelige keuze en hoge bouwsnelheid

Bevestigd door onderzoeksrapport van AACON

Ook bij stijgende bouwkosten blijft kalkzandsteen de voordeligste keuze.

De bouwsector heeft al langere tijd te maken met stijgende kosten voor materialen en grondstoffen. Gemiddeld stegen de bouwkosten in het eerste kwartaal van 2022 met 15% ten opzichte van een jaar eerder. Naast de oorlog in Oekraine en de impact van beschikbaarheid en prijzen van sommige grondstoffen en materialen, spelen nu ook de toegenomen energiekosten een rol. Bij de productie van bijvoorbeeld baksteen, glas- en steenwol wordt veel gas gebruikt. En ook arbeid is duurder geworden.[1] Voor VNK waren deze marktontwikkelingen de reden om het onderzoek naar de kosten van verschillende wand- en vloersystemen voor woningen uit 2021, opnieuw kritisch te bekijken.

AACON vergelijkt in rapport kosten van bouwsystemen. 

Het onderzoeksrapport van AACON toont aan dat een bouwsysteem op basis van kalkzandsteen de meest economische materiaalkeuze is ten opzichte van prefab beton, keramiek en HSB. Dat geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen. Ook de benodigde bouwsnelheid met kalkzandsteen is vergelijkbaar of zelfs sneller dan andere materialen. Deze vergelijking stelt bouwprofessionals in staat onderbouwd te kiezen voor economische oplossingen. 

Betaalbaar bouwen?
Natuurlijk in kalkzandsteen

Betaalbaar Bouwen

Er is een groeiend tekort aan woningen. Op dit moment is het tekort maar liefst 331.000 stelt ABF Research in een rapport in opdracht van het ministerie van BZK. De vraag bereikt in 2025 een hoogtepunt met 419.000 woningen, daarna neemt het gestaag af. In Nederland zullen in korte tijd veel betaalbare woningen gebouwd moeten worden, voornamelijk voor starters en het lagere woonsegment. 

 

Wanden en gevels

Gezien hun grote oppervlak maken wanden en gevels significant deel uit van de kosten van een gebouw. In opdracht van VNK heeft AACON kalkzandsteen wanden vergeleken met alternatieve bouwsystemen met dezelfde functionele eenheid, namelijk keramisch geperforeerde baksteen, HSB, prefab beton en gietbeton. 

Zo zuiver mogelijk vergelijken

Om tot een zo zuiver mogelijk vergelijk te komen zijn vooraf uitgangspunten bepaald. De diverse materialen en systemen zijn gekozen op basis van de regelgeving zoals het Bouwbesluit dit voorschrijft en ook gericht op de juiste geluidwering en brandwerendheid. Tevens is overal gerekend met een dimensionering die met het oogpunt op de constructieve sterkte tot een vergelijkbare oplossing komt.
 

Vrijstaande woning: 

De berekening betreft één woning met een grondoppervlak van 9 x 12 m1, 2 bouwlagen en een topgevel; met een bruto vloeroppervlak (BVO) van 270 m2. 


Het vergelijk wordt gemaakt tussen woningen met 

  • wanden: kalkzandsteen, begane grondvloer: ribbenvloer, verdieping kanaalplaatvloer 
  • wanden: keramische steen, begane grondvloer: ribbenvloer, verdieping: kanaalplaatvloer 
  • wanden: houtskeletbouw, begane grondvloer: ribbenvloer, verdieping: houten vloer 


Conclusie

Uit de berekeningen blijkt dat kalkzandsteen in vergelijking met andere bouwsystemen, zowel op het gebied van kosten als de benodigde bouwtijd, de meest economische keuze is voor de bouw van een vrijstaande woning. Ten opzichte van de keramische steen is het kalkzandsteencasco afgerond €7.800 per woning goedkoper. En HSB kost meer dan het dubbele. Dit is te verklaren aan de hand van de voorzieningen om de houten vloer aan dezelfde bouwkundige eisen te laten voldoen als een kanaalplaatvloer. 

Rijtjeswoning 

De berekening betreft één woning met een grondoppervlak van 9,8 x 5,4 m1, 2 bouwlagen en een topgevel; met een bruto vloeroppervlak (BVO) van 130 m2. Uitgangspunt: 20 gelijke woningen. 

 

Het vergelijk wordt gemaakt tussen woningen met: 

  • wanden: kalkzandsteen, begane grondvloer: ribbenvloer, verdieping: kanaalplaatvloer 
  • wanden: gietbeton, begane grondvloer: ribbenvloer, verdieping: kanaalplaatvloer 
  • wanden: prefab beton, begane grondvloer: ribbenvloer, verdieping: kanaalplaatvloer 

 

Conclusie 

Uit de berekeningen blijkt dat kalkzandsteen in vergelijking met andere bouwsystemen de meest voordeligste keuze is bij de bouw van een rijtjeswoning. Het verschil met prefab beton is afgerond €10.100 per woning en het verschil met gietbeton is afgerond €5.200 per woning. In totale montage-uren schelen de bouwsystemen niet veel van elkaar. Afhankelijk van de grootte van de  montageploeg kan de bouwtijd met prefab wel korter zijn. 

Appartement 

De berekening betreft één appartement op een 1e verdieping, met een oppervlak van 12 x 6,5 m1, 1 bouwlaag; met een bruto vloeroppervlak (BVO) van 80 m2. 
Uitgangspunt: 20 gelijke appartementen. 
 
Het vergelijk wordt gemaakt tussen woningen met: 

  • wanden: kalkzandsteen, verdiepingen: breedplaatvloer 
  • wanden: gietbeton, binnenspouwbladen: houtskeletbouw, verdiepingen: breedplaatvloer 
  • wanden: prefab beton, verdiepingen: breedplaatvloer 

 

Conclusie

Uit de berekeningen blijkt dat kalkzandsteen in vergelijking met andere bouwsystemen de meest voordeligste keuze is bij de bouw van een appartement. Kalkzandsteen is afgerond €4.800 per woning goedkoper dan prefab beton en afgerond €3.600 per woning goedkoper dan gietbeton. In totale montage-uren is het gelijk aan prefab beton. Ook hier geldt dat bij een grotere montageploeg de totale bouwtijd van prefab korter kan zijn. 

Hoge bouwsnelheid 

Kalkzandsteen lijmmortel trekt snel aan en daarom kunnen kalkzandsteenwanden in één arbeidsgang verdiepingshoog worden opgetrokken. Met een lijmploeg van twee mensen, een elektrisch lijmkraantje en door het gebruik van grote elementen zijn hoge verwerkingssnelheden haalbaar. Van 80 tot wel 120 m² per dag. Afhankelijk van het vloersysteem kunnen op deze manier 5 tot 7 woningen per week worden gerealiseerd. Bij inzet van een tweede lijmploeg zijn dit 10 tot 14 woningen per week. 

Sterk materiaal

De sterkte van kalkzandsteen is geschikt voor veel dragende, constructieve toepassingen in o.a. vrijstaande huizen, huizen in een rij en appartementen. Gebouwen van 8 tot 12 verdiepingen kunnen goed in kalkzandsteen worden uitgevoerd (druksterktes tot CS44). Kalkzandsteen wordt toegepast in de fundering, in woningscheidende muren, in spouwmuren, (het zogenaamde binnen spouwblad), en scheidingswanden. 

Aanpasbaar

Makkelijk spijkeren en boren. Het is mogelijk om aan kalkzandsteenwanden direct zwaardere voorwerpen op te hangen zoals wastafels, spiegels en boekenplanken. Kalkzandsteen is een materiaal dat goed te bewerken is. Het is daarom ook een goed materiaal voor maatwerkoplossingen zoals bijvoorbeeld complexe (kap-)constructies. Ook kunnen in kalkzandsteen eenvoudig uitsparingen en sleuven voor leidingwerk en elektra leidingen worden gemaakt.