Kalkzandsteen wanden: laagste milieubelasting, laagste CO2 uitstoot, beste milieuprestaties. 

Bevestigd door onderzoeksrapport van NIBE

Rapport NIBE: Kalkzandsteen levert laagste milieubelasting en beste milieuprestatie voor rijtjeswoningen en appartementen. 

Het onderzoeksrapport van NIBE toont aan dat  woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen een lage CO2 uitstoot hebben en een lage MKI-waarde kennen, wat resulteert in een lage MPG-score in vergelijking met prefab beton, gietbeton en keramiek. Dit geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen. Deze vergelijking stelt bouwprofessionals in staat onderbouwd te kiezen voor duurzame oplossingen.

Duurzaam bouwen? Natuurlijk in kalkzandsteen! 

Duurzaam Bouwen

Er is een groeiend urgentiebesef over de milieuschade als gevolg van ons menselijk handelen. Klimaatverandering is dan ook één van de grootste uitdagingen waar we met elkaar voor staan. Om hoge ambities op het gebied van milieuwinst te kunnen realiseren, zijn opdrachtgevers én opdrachtnemers in de bouw- en vastgoedsector op zoek naar duurzame oplossingen.  

Wanden en gevels

Gezien hun grote oppervlak maken wanden en gevels een significant deel uit van de milieuprestatie van een gebouw. In opdracht van VNK heeft NIBE de milieuprestaties van kalkzandsteen wanden vergeleken met de milieuprestaties van de alternatieve bouwsystemen die dezelfde functionele eenheid hebben, namelijk keramisch geperforeerde baksteen, HSB, prefab beton en gietbeton. Het onderzoek van NIBE richt zich op drie woningtypen (referentiewoning):
• Vrijstaand
• Rijtjeswoning met ankerloze spouwmuur als woningscheiding
• Appartement met massieve wand als woningscheiding

De drie bouwsystemen en de drie typen woningen worden vergeleken op volgende indicatoren: 

Duurzaam en circulair

Kalkzandsteen is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen (kalk, water en zand) die volop voorradig zijn. Het productieproces is schoon en kost weinig energie. Bovendien heeft kalkzandsteen een lange levensduur (meer dan 100 jaar) en is het onderhoudsarm en circulair, wat het product nog duurzamer maakt.  Door puingranulaten van gesloopte gebouwen in te zetten bij de productie van nieuwe producten is  de grondstoffencirkel rond.

Gezond binnenmilieu

Niet te warm, niet te koud, niet te vochtig en niet te benauwd. Goede ventilatie en het gebruik van materialen die overtollig vocht kunnen opnemen voorkomten overtollig vocht en schimmel in woningen. Kalkzandsteen is zo'n materiaal (dat zelf bovendien niet aangetast kan worden door rot of schimmel. De 'ademende' eigenschappen die kalkzandsteen heeft, zorgen voor een natuurlijk vochtregulatie en een gezond binnenklimaat.

Energiezuinig

Het warmte-accumulerende vermogen van kalkzandsteen zorgt voor uitstekende warmteregulering. Een woning van kalkzandsteen warmt door de massa minder snel op. Daardoor is de aanschaf van een airco vaak niet noodzakelijk en dat scheelt in het energieverbruik van de bewoners. Het is ook mogelijk om kalkzandsteenwanden te voorzien van wandverwarmingssystemen (warmtewand of klimaatwand) die een hele prettige (stralings)warmte afgeeft en zo zorgt voor een hoger comfort en ook een grote energiebesparing oplevert.